Repertoire instrumentalisten 1450 – 1470

möcht ich dein wegeren
Mocht ich dein geweren. Lochamer Liederbuch, blad 14 en 15. Uit: facs. editie, Konrad Amelen, Kassel 1972.

Zelf wat spelen uit het repertoire van instrumentalisten tussen 1450 en 1470?

Möcht ich dein geweren (begeren) is een van de driestemmig overgeleverde stukken uit het Lochamer Liederbuch (1452-1460), dat in Zuid-Duitsland ontstaan is. De versie die je kunt downloaden (möcht ich dein wegeren) bestaat uit twee delen, eigenlijk twee versies. De eerste versie is het lied uit het Lochamer Liederbuch, de tweede is een versie samengesteld uit het Buxheimer Orgelbuch (ca. 1460) en geschikt gemaakt voor drie afzonderlijke ensemble-spelers – zoals de uitvoeringspraktijk van instrumentalisten uit de 15e eeuw vroeg.

Luister hier naar Wach Auff Mein Hort,  Wel Up Elc Sin en Ich Pin Pei Ir  uitgevoerd door Aventure.

Of lees meer over het repertoire van instrumentalisten in een artikel van Ita Hijmans over; Muziekgeheimen. Speuren naar sporen van een instrumentaal ensemble repertoire in het vijftiende-eeuwse Europa benoorden de Alpen

En lees voor meer informatie ook het volgende artikel: The polyphonic potential of Gruuthuse melodies from a Central European perspective an experimental musicological exploration Ita Hijmans in: Frank Willaert, Jos Koldeweij & Johan Oosterman (red.), Het Gruuthusehandschrift Literatuur, muziek, devotie rond 1400, KANTL, 2015.

 

Advertenties